Bridgerubriek 5 sept 2020

Volgend weekend is de eerste bijeenkomst van de vrouwenselectie sinds de uitbraak van het virus. Een ruime zaal, verder is er niemand in Utrechts en naast het passen van de nieuwe outfit, is de bedoeling veel PowerPoint-werk. De groep is overigens behoorlijk geslonken sinds het begin vorig seizoen, maar dat mag de pret niet drukken. Die anderhalve meter lukt best.

In een stuk van Joost Prinsen uit het midden van de jaren negentig al een klaagzang over het dalende aantal dames (toen nog) paren. Druk met het werk leidt tot afzeggingen en als de natuur roept ben je ze ook minstens negen maanden kwijt. Daarnaast hebben de vrouwen vaak een partner die ook tijd kost en wat een grote groep leek aam het begin, is gekrompen tot een handvol speelsters.

Vijfentwintig jaar later is de situatie nauwelijks veranderd. Naast de bovenstaande zaken hebben we nu ook te kampen met vrouwen die emigreren en niet meer in Nederland spelen. Zou je alle Nederlandse vrouwen kunnen strikken dan winnen we bij elk kampioenschap een medaille.

Een van de vrouwen die is vertrokken is Marion Michielsen. Ze speelt de laatste maanden op BBO met haar (mannelijke) Zweedse partner en wint de derde serie Alt-mixed. Twee leuke spellen van die serie:

W/Allen
H 8 5
H 6 4 2
8 7
10 8 3 2
A 9 7
V B 10 4
B 10 7 V
H 3 2 V 10 9 4
A 9 7 4 H V B 5
6 3 2
A 9 8 5 3
A B 6 5
6
 

Michielsen zit noord en heeft op dit spel bezoek van Ton Bakkeren die met een Deense speelt. Na de 1♣ opening van west biedt Ton 1 en mag weer na 1-pas-3. Bakkeren doubleert. Hoewel het bod in beginsel negatief is, past west. Ze weet dat haar partij de meerderheid aan punten heeft en een manche is onzeker.

Beter op deze manier een paar honderd punten verdienen dan zelf down gaan! Ze komt uit met een kleine harten en de leider wint de vrouw met zijn aas. In slag twee volgt klaveren naar de dummy en west had er goed aan gedaan op te stappen en met troef te vervolgen. De leider komt dan niet verder dan zeven slagen.

West duikt echter en oost neemt ♣10 met zijn boer en speelt ♠V. West duikt en de leider pakt de slag met ♠H. In de vierde slag volgt een kleine ruiten uit de dummy en via 9, B komt west aan slag met H. Ze gaat verder met troef en zuid neemt in de dummy.

In deze slag moet oost een kaart afgooien en onbekend met de lengte van partners schoppen en ruitenkleur, maar wel zeker dat ze een vierkaart in klaveren heeft, gooit Ton nietsvermoedend een klaveren af. Het is de beslissende fout helaas.

Zuid kan het contract nu op ingenieuze wijze maken. Hij begint met het troeven van een klaveren en gaat door met A en troeft een ruiten op tafel. Een volgende klaveren wordt getroefd in de hand en een volgende ruiten ploft op tafel. West kan voortroeven, maar dan verdwijnt een schoppenverliezer in dummy. West kan ook ♣A afgooien, maar dan troeft de leider en parkeert een verliezer op de vrije klaveren van noord.

West moet dus een schoppen laten gaan en zuid troeft in de dummy. Hierna kan hij nog een klaveren troeven in de hand en heeft net negen slagen binnen. Als Bakkeren een klaveren had bewaard, had west er een kunnen afgooien op het moment dat zuid zijn laatste ruiten speelt en de volgende klaveren kunnen overtroeven en zuid op acht houden.

De leider speelde echter geen klaveren na de tweede ronde troef van west, maar een ruiten. Hij kon wel even cross-ruffen met de ruiten en klaveren, maar voor de laatste klaverenaftroever ontbrak de verbinding en acht slagen waren het maximum.

Altijd spannend zo’n gedubbelde deelscore. Wat nog spannender is, is een grootslem. Michielsen zelf aan het roer bij het tweede spel:

Z/Allen
V B 6
H 9 6 5 3
A B 10 8 2
-
4 2
10 3
V B 10 4 2 8
7 6 V 9 5 3
A 10 5 3 B 9 8 6 4 2
A H 9 8 7 5
A 7
H 4
H V 7
 

Nadat NZ de schoppenfit hebben vastgesteld, na een hartenvolgbod van west, vraagt zuid met 4SA de azen. Noord biedt 5SA en toont daarmee een oneven aantal keycards met ergens een renonce. Zuid biedt hierna 6♣ en informeert of noord troefvrouw heeft. 6 Is de bevestiging waarna zuid met 6 hengelt naar enige overwaarde om grootslem te kunnen bieden.

Noord meent voldoende overwaarde te zien en beëindigt het bieden met 7♠. West begint met de obligate troefstart en de leider wint de eerste slag in de hand met ♠H.

Er zijn drie verliesslagen in klaveren en zuid begint met ♣H om west te verleiden het aas te spelen mocht hij die kaart hebben. West speelt zonder aarzeling klein, zodat zuid de slag troeft in de dummy. De leider steekt over met ruiten naar de hand om een kleine klaveren te troeven in de dummy.

Hierna volgt harten naar het aas en ♠A om de laatste troeven te trekken. Op het extra rondje troef gooit west een harten en oost een klaveren. Ruiten naar het aas en B, oost klein, wordt getroefd. West kan niet bekennen en gooit ♣10 af.

De leider speelt een volgende troef waarop west net als de dummy een harten kan parkeren en oost kan nog een klaveren missen. Op de laatste troef moet west zich echter overgeven. Hij moet ♣A bewaren en de hartendekking en met nog maar twee kaarten over een onmogelijke opgave. West ontdoet zich van ♣A in de hoop dat partner oost de vrouw heeft, maar als Michielsen claimt is het spel over.

Mooi een grootslem maken op een dwang. Toch nog een beetje een Nederlands succesje!